2013. május 31.

Itt is második…

Annamariehoz hasonlóan én is másodszor kaptam meg ugyanazt a blogdíjat. Először Zsuzsától, most pedig Annamarietól. Zsuzsától azért, „csak mert nagyon tetszik a blogja és a gondolatai’, Annamarietól pedig azért, „hiszen talán ő a legrégibb és legkitartóbb olvasóm”.

2013. május 30.

Búcsú


Kiegészítő programot is ígértem a hozzánk látogató rokonoknak: aki kitart vasárnapig, megismerheti a kisfalusi búcsút.  Ami nem több, mint a mise, de az legalább különleges: a szomszédos falvak egyházközségeinek tagjaiból alakult kórus szokott énekelni. Majd a mise után a falusiak a kórust vendégül szokták látni. Végül a rokonságból csak G. maradt, de róla pontosan tudtam, hogy érdekelni fogja a mise és nem is csalódtam benne. Így indultunk el ketten vasárnap valamivel 11 után a templom felé.

2013. május 29.

Ismét-L

Három évvel ezelőtt annyira jól sikerült a nálunk megrendezett L-találkozó, hogy a rokonok hangosan követelték, hogy legyen még máskor is ilyen Kisfaluban. Azóta is persze minden évben sor került a találkozóra, hol itt, hol ott, idén viszont már tényleg idejét éreztük, hogy meghívjuk őket hozzánk. És eljöttek! Nem voltunk annyian, mint 3 éve, de azért most is összejöttünk 21-en. Ki korábban, ki később érkezett; ki hamarabb elment, ki tovább maradt, de mindenki úgy egyeztette az egyéb programjait, hogy beleférjen a nem olyan közeli kisfalusi látogatás. És ha már ott voltak, visítottak is buzgón, nem is egyszer.

2013. május 24.

Tábor

Kinga ötéves kislánya, Rozi, finoman szólva is erősen el van kényeztetve, nem csak az anyukája, hanem a nagymamája, Ica által is. De szerencsére Kinga ezzel tisztában van és jól tűri, ha ezt az orra alá dörgölöm. Sőt, nem csak dörgölöm, hanem igyekszem tenni is ellene: ha együtt vagyunk, mindig rászólok, hogy ne kényeztesse azt a lányt! Egyszer pedig kijelentettem: a legjobb lenne, ha antikényeztető táborba jönnének hozzám egy hétre. Rozi ez ellen élénken tiltakozott, naná, sőt, kijelentette, hogy soha életében nem akar táborba menni. Mégis úgy alakult, hogy a pünkösdi hétvégén ez a tábor megkezdődött.

2013. május 23.

Az hogy van?

Van a blogspotnak saját statisztikája, aki itt blogol, biztos ismeri. Időnként megnézem alaposabban, mint most is. Nagyon érdekel „A forgalom forrása” című rész, hogy ki honnan jön ide. Mint általában, most a legtöbb idekattintás Piszkétől és Annamarie-tól jön, őket egyből követi a Google, leginkább „én kis falum” kulccsal, ki hitte volna. Viszont a Google után egyből egy olyan oldalt említ (ezen a héten 31 ideirányítással), amit nem ismertem, rákattintottam, és egy szexoldal! Nyilván nincs rajta semmi hivatkozás a blogom felé. Hogy van ez? Ilyen csúnyaságra adta a fejét a blogspot, hogy így irányít a szexoldalra? Vagy maga a szexoldal csinálja ezt? Ezt szorosan három olyan oldal követi, amelyek linkjében csak egy-egy szám tér el egymástól, ezek az oldalak viszont nem is léteznek (404). Mi van itt?

2013. május 22.

A kis bicebóca

Hiába tetszett az nekünk a múltkoriban annyira, hogy ott tölthettünk Kisfaluban két hetet, iskolás gyerekünket magára hagyva és hiába gondoltuk, hogy a nagy sikerre való tekintettel ezt megismételjük, és hiába, hogy az említett iskolás gyermekünk azt mondta, hogy tőle menjünk csak nyugodtan, mégiscsak ő köpött bele a levesünkbe. Holnap lesz már két hete, hogy egy kézilabda edzőmeccsen csúnyán megrándította a bokáját, annyira csúnyán, hogy erre még a sebészeten is azt mondták, hogy nagyon csúnya és rögtön fekvőgipszet is adtak rá. Akkor ez csak egy hétig tartó ideiglenesnek tűnt, de egy hét után meghosszabbították még egy hétre. A mindenféle gipsz pedig összesen hat hétig lesz rajta. Egy begipszelt gyermeket pedig csak nem hagyhatunk magára, főleg egy fekvőgipszeltet.

2013. május 15.

Kölnivíz

Már a múlt héten figyeltem, hogy az utcára ültetett kis szilvafáknak, amiket tavaly télen ültettünk, és nagyon szépen meglombosodtak azóta, az ágvégi levelei pödörödnek. Most pedig láttam rajtuk mindent: tetvet, hangyát, feltehetőleg molykukacokat. Valamit tenni kellett. Első lépésben szappanos vízre gondoltam, az tavaly nyáron nagyon bevált a nektarinfán.

2013. május 10.

Hajtakaró

Amikor elültettük a Szántóvetőtől kapott málna- és szőlőtöveket, meg kellett jelölni, hogy hol vannak. A málnákat személyesen Szántóvető metszette vissza egészen a földig, a szőlőket pedig eleve úgy kellett elültetni, hogy csak egy szem látsszon ki a földből. Nem volt elég karónk, így Lajosom az idén lemetszett gyümölcsfa ágakból vágott le karódarabokat. Már amikor ültettük a szőlőt, akkor gondoltam is, hogy ezek még milyen élő vesszők, lehet, hogy kihajtanak. És lám, a szőlő mellett látszik is, hogy hajt a karó. Hajtakaró.

2013. május 9.

Dézsa vü

Nem először nevelek parlagfű-palántát, de legalább sem annak idején, sem most nem direkt teszem. Nyilván akkor kerültek a paradicsom- és paprikapalánták mellé, amikor földdel töltöttem fel a tövüket, méghozzá jó, kisfalusi, Pasztyi-kertből való földdel. Valószínűleg akkor hoztam parlagfű-magot is. Néztem én, hogy néhány paprika mellett van kósza paradicsom is és ember legyen a talpán, aki apró palántakorukban meg tudja különböztetni a paradicsomot és a parlagfüvet. De csakúgy, mint tavalyelőtt, most is a parlagfű sokkal erőteljesebb fejlődésnek indult, mint a többiek és hamar kimutatta a foga fehérjét.

2013. május 8.

Tavaszrobbanás

A hosszan elhúzódó tél után várható volt, hogy ha végre beköszönt a tavasz, nagyot fog robbanni és ez így is történt. És nagyon szerencsések vagyunk, hogy a robbanás két hete alatt pont végig Kisfaluban tartózkodtunk, így végig tudtuk nézni az egészet.

2013. május 6.

Megfüstölve

Eltartott egy ideig, mire összeállt a füstölő. Az eredeti terv úgy szólt, hogy még itt, Pesten összeáll, úgy utazik le két hete vasárnap Kisfaluba, de ez nem jött össze. Tehát vasárnap a füstölőház vasai darabokban, a rávaló farostlemezek, a sóból csak aznap délelőtt kiszedett húsok, meg még sok egyéb dolog (pl. palánták) mellett mi és a két állatunk zsúfolódott be az autóba, így indultunk el azzal a tervvel, hogy egy hétig maradunk ott, de azt már tudjátok, hogy ebből szerencsésen kettő hét lett, de a két hét majdnem kellett is a füstölésre.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...