2014. július 13.

Főzőházavatás

Nagyon elmaradtam (ismét) az írással, de mentségemre legyen mondva, szemernyi időm nem volt rá, mert folyton történt velünk valami. Eleinte egy lakodalom (bátyám lányáé, tehát igen közeli a rokonság) tartott minket lázban, majd egy hétig nyaraltunk Keszthelyen (és csak a fele időben szakadt az eső), ami igen jólesett mindannyiunknak és netet még távolról sem láttunk ezalatt. De most már túl vagyunk ezen is, azon is és éppen ideje elmesélnem, mi történt az utóbbi időben. Hiszen holnap már egy hónapja lesz, hogy fölavattuk a főzőházat.

Ez a főzőház már nagyon régen szerepelt a terveinkben, csakhogy valahogy mindig kicsúszott mindenféle pályázatból. Most viszont sikerült egy olyan pályázaton nyerni, aminek keretében végre elkészülhetett és mondhatom, megérte várni!
Ennek az épületnek az oldala mindenfele nyitott, csak teteje van. Van benne egy négyfunkciós főzőegység (bográcsos főzőhely, kemence, platni, grill), hideg-melegvizes mosogató és kézmosó, lekövezett pultok és nagy hely az asztaloknak, székeknek, padoknak. A főzőház kövezett padlója és a főzőegység már régebben elkészült, sajnos ez utóbbinak nem tett jót a két fedetlenül töltött tél, így mostanra renoválni is kellett valamelyest.
Fölszállt a füst
Pemete a kemence kitakarításához
Csak ilyen hosszú lánc akadt a bográcshoz
Azt avatást úgy terveztük, hogy a főzőház minden egysége ki legyen használva. Batyus alapon: ha valaki vállalja egy étel elkészítését, akkor ő biztosítja az alapanyagot. Akik nem készítettek semmit (vagy még készítettek is valamit), ők vagy süteményt, vagy italt hoztak. A bográcsban „csak” vadpörkölt készült, másra már nem volt idő, hiszen ennek főzése igen időigényes. A kemence jó időben be lett gyújtva (de nem teljesen szakszerűen), ebben először langalló sült, később túrós bukta, végül római tálban lencsés nyúl. A platnin készült el leghamarabb az étel: lecsó. Délután én készítettem hatalmas mennyiségű petrezselymes újkrumplit, majd este lángos sült, de ez már csak rémlik. A grillen húsok sültek (csirke és disznyó), meg még valamennyit elloptak az én krumplimból, azt is grillezték (ezt sem nekem kellett megpucolni).
Kelnek a langallótészták


Itt már sülnek a langallók
Lencsés nyúl
Krumpli a grillen
Krumpli a petrezselyemben
A lakodalom miatt idén nem tudtunk részt venni a Falunapon, emiatt a létszám kb. harmadával csökkent, hiszen ha mi nem voltunk ott, az Osztály sem volt ott. Bár ők mentek volna szívesen, ha mi távollétünkben nekik adjuk a házat szállásként, de nem tettük. De hogy a falu mégse maradjon az Osztály nélkül, az avatásra eljöttek ketten, egyikük már majd’ 4 éve nem csak osztálytársi, hanem barátnői minőségben is. Előkerült náluk a gitár és a szájharmonika, ők szolgáltatták az örömzenét a főzés és falatozás alatt.
Az este beköszöntével a kemence búbja lett a legnépszerűbb helyszín, hiszen elég hűvös esték jártak akkoriban. Egyre inkább odabújtunk hozzá és az örömzene átcsapott öröméneklésbe, azaz inkább örömüvöltésbe. Előkerült néhány oldal ABBA-partitúra, ezt üvöltöttük bele az éjszakába (a legközelebbi lakott ház is igen messze van). Erről videó is készült, de ezt a személyiségi jogok, na meg az olvasótáborom fülhallása védelmében inkább nem tenném közzé.

6 megjegyzés:

  1. szuper ez a főzőház, sok klassz programot és finom lakomákat nektek!

    VálaszTörlés
  2. Huuu de klassz lett!! Na majd 1x lecsekkolom! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Mindig irigykedve olvasom mennyi minden történik kisfaluban.
    Falunap, főzőverseny,szilvafesztivál, stb...
    Nekünk is van egy kis vidéki házunk és felénk fele ennyi esemény sincs. (Jó, falunapot itt is tartanak)
    És sajnos nem látom, hogy lennének felújítások, míg a szomszéd falukon átjőve látom, hogy ott szépülnek a terek, járdákat építenek, vagy csak a lámpaoszlopokon virágok csücsülnek.
    Pár éve mi is azért vettük, hogy felújítjuk és szép lassan leköltözünk, de sajnos munkalehetőség hiányában ez nem igazán fog megvalósulni.
    Ezért is szeretem olvasni, ahogy ti szép lassan "kisfalusiakká" váltok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt sem történt addig semmi, amíg egy rendkívül agilis nyugdíjas házaspár kézbe nem vette az ügyet és persze sok segítőtérsra találtak. A "motor" nélkül hiába vannak a lelkes segítők.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...