2012. december 20.

Mi kéne, mi nem kéne?

Van ismét egy érdekes témám, bár nincs köze a fizikához, de remélem, sokak fantáziáját megmozgatja. Már többször is elgondolkodtam ezen, de a mostani disznóvágáskor szóba is került. Nevezetesen: mi az a háztartási gép, kütyü, ami soha nem kéne. Most a saját véleményemet ismertetem, de mindenkitől várom a hozzászólásokat. És arra is kérek mindenkit, hogy csak a saját véleményét ismertesse, ne mondjon ítéletet a máséról. És ha már itt jártok és véleményt mondotok, legyetek szívesek bejelölni itt oldalt, hogy olvasóim vagytok (már ha van erre lehetőség), hogy képet kaphassak az olvasótáborról. Köszi!

A háztartási kütyükből több kategória is van:

1. Ami soha nem kéne
Szárítógép. A levegőn száradó ruha illatánál nincs jobb. Elismerem, könnyen beszélek, mert mindkét rezidenciánkon megtehetem, hogy levegőn száradjon a ruha, de ettől függetlenül úgy gondolom: akkor sem kéne szárítógép, ha nem így lenne.
Kerámialapos tűzhely. Amikor elgondolkodtunk, hogy milyen tűzhely legyen majd Kisfaluban, akkor fölmerült ez is. Viszont pont akkoriban történt, hogy a pesti Karancs gáztűzhelyünkön úgy kifutott a tej, hogy az egy literből szinte alig maradt a lábasban. De a tej ott maradt a tűzhelyen, mert mélyített a lapja. Nem mondom, hogy öröm volt takarítani, de legalább nem ment a földre. Megkérdeztem néhány kerámialapos ismerősömet, hogy mi történne azzal a tűzhellyel ilyen esetben. Én csak arra gondoltam, hogy mind lefolyna (nem csak a földre, hanem a konyhaszekrény mellé is), de ezt a választ kaptam: kidobhatnám a kerámialapot. Lehet, hogy ez nem igaz, de innentől nekem ilyen nem kell. Sőt, gáztűzhelyből is olyat kerestünk, ami szintén mélyített. Meg is van már évek óta oda is egy Karancs, majd csak egyszer beszereli Pató Pál úr.
Vízforraló. Minek? Egy lábasban a tűzhelyen is föl lehet forralni a vizet, nem?
Fritőz. Régen volt, de nagyon hamar rájöttem, hogy gond a tisztítása és a használt olaj eltüntetése. Szerencsére találtam a rokonságban valakit, aki szívesen vette, hogy továbbadom neki.
Elektromos kés. Na, ennek semmi értelmét nem látom. És akkor még sorolhatnám az ehhez hasonlókat: textilborotva, fűszellőztető, meg hajbodorító és -egyenesítő. Jöhetnek a hozzászólások!

2. Ami már van, de minek?
Robotporszívó. Amikor legelőször hallottam róla, már akkor áhítoztam rá, pedig akkor még csak Japánban létezett és horror áron. Aztán amikor megjelent nálunk is, teljesült a kívánságom: vettünk egyet. Nagy hiba volt. Rájöttem, hogy nem a porszívózás a legnagyobb meló, hanem az összes dolog elpakolása ahhoz, hogy porszívózhassunk, azt pedig a robotnál is meg kell tenni. Viszont amennyi időt megspórolok vele, annál sokkal több időt töltök el utána a kefék, filterek, miegyebek tisztogatásával. Ott áll csak a sarokban, nem használjuk.
Szeletelőgép. Ez csak úgy lett nekünk, én sosem akartam, de Lajosom igen. Én nem is használom, ő néha szokta, de kijelentettem, hogy sose leszek hajlandó kitakarítani a rejtett zugaiban csücsülő kolbászdarabkákat.
Gyümölcscentrifuga. Ezt is örököltük. Egyszer használtam, alig jött ki belőle lé, viszont a „szárazanyag” csucsogott a létől. Ráadásul a takarítása ennek is iszonyatos. Biztos léteznek nagyon profik, de én lemondok róluk. Inkább megesszük a gyümölcsöt úgy, ahogy van.
Aszaló. Ezt is örököltük és ezt is csak egyszer használtam. A tálcákról lecsöpögő lé úgy hozzáragadt a szerkezet alsó részéhez, hogy alig bírtam lesikamikálni. Maradok a Napon aszalásnál, ha már aszalok.
Mikrohullámú sütő. Na, ezzel kapcsolatban elég sok mostanában a kételyem. Régebben nagyon sokat használtuk, amikor a gyerkők aprók voltak, a cumisüveg tartalmának melegítésében nélkülözhetetlennek tűnt. Azok alapján, amiket mostanában olvasok róla, műanyag edényt egyáltalán nem teszek bele, és amit csak lehet, a tűzhelyen melegítek (szinte mindent lehet).

3. Ami nélkülözhetetlen.
Mosógép. Mindenképpen ez áll a listámon az első helyen. Rengeteg praktikus gép létezik, de kétségkívül ez veszi le a legnagyobb terhet a vállunkról.
Porszívó. Egyből a mosógép után következik, pláne egy olyan mély fugás burkolatnál, ami nekünk van Kisfaluban. Söpörni szinte lehetetlen.
Varrógép. Keveset használom, de akkor mindig belegondolok, hogy mi lenne, ha mindezt kézzel kéne végigöltögetnem. Pláne olyan egyenletesen.
Mosogatógép. Lehet nélküle élni, sokáig éltem is így, de amióta megvannak (mindkét helyen), minden nap kezet csókolok nekik.

4. Nincs, de nagyon kellene.
Először azt gondoltam, hogy ilyen kütyü nem is létezik, a meglevőekkel teljesen elégedett vagyok (kivéve a fölöslegeseket, lásd 2. pont). Aztán rájöttem, hogy dehogyis! Vannak ilyenek is!
Vezeték nélküli slag és elektromos hosszabbító. Ragozzam? Ugye, nem kell?
Orrmelegítő. Iszonyúan tud fázni telente az orrom hegye, van, hogy emiatt nem tudok elaludni, pedig amúgy nem fázom. Sokan mondták már, hogy kössek valami effélét, de abban kicsapódna a pára, és az nem csak kellemetlen, de le is hűl, és a hatás ellenkező lesz.
Hoppanáló vagy zsupszkulcs. Jaj, ez nagyon kellene! Nem kéne ennyit utazni Kisfalu és Pest között és már réges régen ott lakhatnánk! Várom a megvalósításokat!

25 megjegyzés:

  1. Szia! Erdekes volt ez a blogbejegyzes es valoban el is gondolkoztat sokunkat szerintem.
    Sajat velemeny/tapasztalat:
    Mosogep: elosmerem zsenialis talalmany!!!!!!!!!
    Szaritogep. Nalam nelkulozhetetlen. Eloszor is olyan kliman elek hogy kint lehetetlen (sot lehet buntetnenek erte!)szaritani mert egyszeruen a nap tonkreteszi a ruhat. (Hofehernek jo csak).Utalok vasalni, vagyis SOHA nem is vasalok, a gepben ha frissen kiveszi a z ember nem gyurodnek a polok egyaltalan.Idot takarit meg a z ember a teregetessel is, arrol nem beszelve hogy hamarmegvan: agynemu kimos, 2 ora mulva ujrahuzva tisztan....
    Mosogatogep. Sokaig ellene voltam, ugyan mar...de HA jot vesz az ember es JO mosogatoport hasznal kezzel lehetetlen olyan szep tisztara mosni mindent. Az idorol nem is beszelve, nalam ez eletmento volt amikor ket munkahely kozott ingaztam, orultem hogy van kaja otthon, a koszos edeny szerintem meg most is ott allna...
    Kenyergep. Tobb mint 10 eve nem lattam bolti kenyeret.(masreszt itt ehetetlen rossz a kenyer is) Egyszeruen eletmento, persze nemcsak kenyernek hanem pizza dagasztonak meg barmi masnak is. Nem tartositoszert eszik az ember, nem kell ertemenni a boltba, es reggel friss kenyerillatra ebredunk...
    Gyumolcscentrifuga. Eletmento. Allandoan hasznalom, sot agyonhasznalom. de ebbol is attol fugg milyen tipusu. Negativ hogy elmosni mar nem annyira szeretem, de a friss narancsle (meg egyebektol)nem veszi fel a versenyt a bolti cukrozott sohanemlatottnarancsot level....es ha ugyes vagyok meg arban is joval olcsobban jon ki (ez lehet nem ervenyes a magyar narancsarakra)
    Tuzhely: regen eskudtem a gazra, azt hittem mert latom a langot az jobb is.....mikor elkoltoztem itt villany van es neztem is nagyot amikor a leves fele annyi ido alatt felforrt!!!!!!!pedig ez csak egy regomodi olcso tuzhely!
    Amit meg nagyon szeretek es nem tudom hogy tudtam nelkule elni azelott az a haztartasi robotgep, amivel apritok, puresitek sok mindent es sok etelt nem is lehetne megcsinalni nelkule, vagy sok erofeszitessel csak: pl peszto, hummusz, falafel, paradicsomleves stb.
    Orrmelegitom nincs, mert itt legkondi van, ez az ami SOHA nem lenne nekem Magyarorszagon!!!!!UTALOM! Itt muszaly mert a klima olyan, nincs rendes szigeteles es peneszedik minden ha elengedem magam es megse akarodzik bekapcsolni.....
    A tobbi vagy nincs , vagy nem ismerem, vagy egyetertek...:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtele, hol élsz, hogy ilyen ott a klíma? Van egy olyan érzésem, hogy nem Magyarországon. Illetve a látogatófigyelőből arra következtetek, hogy Floridában, na azt a klímát nem ismerem, nem tudok róla nyilatkozni.
      Két dologban teljesen egyetértek és ki is egészíthetném a listámat: soha nem kellene légkondi és nékülözhetetlen a kenyérsütő, valóban.

      Törlés
    2. Igen, Floridaban. Es nem minden arany ami fenylik, vagyis nem minden olyan napos mint aminek hiszik:)))

      Törlés
    3. Gondolom, a hurrikánok idején nem annyira napos :)

      Törlés
  2. Ez a soha nem kéne kategória tartalma majdnem teljesen közös halmaz veled :D
    A kerámialapos tűzhely az még nem teljesen az a kategória, de én is gáztűzhely párti vagyok.
    Gyümölcscentrivel ugyan az a helyzet, mint nálad, ha újra kezdhetném, soha nem vennék, tök fölösleges.
    Az aszalógép talán jó lenne, de mivel nincs, így csak néha hiányolom, főleg gombabőséges, esős nyarakon.

    Nekem nagyon hiányzott az elektromos húsdaráló, amikor megtehettem volna, akkor nem tartottam fontosnak, aztán meg éreztem a súlyos hiányát.
    Végül egy aukciós oldalról sikerült egy kicsike Moulinexet beújítani, potom négy és fél ezerért, na, neki nagyon örülök. Nem bika erős, de amit nekünk kell, azt kibírja, a diódaráló, hambi készítő, töltőcső már csak bónusz.

    A legjobb beruházásunk viszont a mosogatógép volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen a húsdaráló... Valóban, az első disznóvágáskor még kézzel daráltunk (ha jól emlékszem), azóta géppel és nagyon nem mindegy.

      Törlés
  3. Egy mai beszélgetés kapcsán jutott eszembe még egy dolog a "sosem kéne" kategóriához: az iratmegsemmisítő. Pontosabban van nekünk ilyenünk, de úgy hívják, hogy tűz. Tudom, nem mindenki tud tüzelni, de mi tudunk, sőt a sparheltban is kiválóan égnek a papírok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ezen jot mosolyogtam. Teljesen megertem! Otthon nalam sincs gond a tuzgyujtassal, de ha itt Floridaban arra varnek..........szerintem az emberek tobbsege meg tuzet sem latott eleteben, max ha nem elektromos BBQ-val kertipartyznak:))
      Ennek ellenere en meg megmaradtam a cincara tepkedesi osi modszerenel:)))

      Törlés
  4. Vizforraló jó dolog. Amiért nem látod értelmét, attól majd nehogy megszóld a jövendőbeli menyedet, ha mégis lesz nekik.
    Fritőzünk nincs (valószinűleg nem is lesz az étolaj árak miatt), de a használt étolaj kezelhető egy kőzet örleménnyel amivel 9/10-e visszanyerhető.
    Gyümölcscentrifuga: egy rosz konstrukcióval találkoztál. Szinte csontszáraz a kieső hulladék. Ennek ellenére csak a ribizli és szőlő lekvárakhoz préselünk vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy szólok én le senkit! Ezt le is szögeztem. Hiszen nyilván az én véleményem egyedi, mint mindenkié. A gyümölcscentrifugáról pedig írtam is, hogy tudom, hogy nem jó a mienk.

      Törlés
  5. Laci, ezt a használt étolaj kezelőt kifejtenéd? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.zoldbolt.hu/haztartasi-tisztitoszerek/egyeb-tisztitok/derolin-etolajderito-450g.html
      Itt találtam, de máshol is kapható. Nem használjuk, mert másfél liter használt olaj összegyüjtése három hónapig tart. Eddig a komámék elvitték, mert tyúkfarmjukba bekeverték a takarmányba. (A tojássárgája szebb szinű lesz tőle.)

      Törlés
  6. Jó téma! A mosógép fontosabb találmány, mint az atombomba azt hiszem. Nekem kerámialapos a főzőlapom, eddig semmi bajom vele, úgy tudtam, hogy a cukrot nem szabad ráégni hagyni. Viszont mellette napi szinten használom a vízforralót, áram/időtakarékosabb pl. így előállítani a forró tésztafőzővizet (amit persze átöntök a főzőfazékba, ha már felforrt.)Fritőz, gyümölcscentrifuga, csukottszendvics-sütő van nálunk a felesleglistán.

    Az Al-Ko egyik katalógusában (gyereknek csórtuk, tele van kistraktorokkal) van egy olyan öntözőkocsihoz hasonló szerkenyű, Aquatrolley néven, ami egy 26 l-es tartályból áll, amit a csapnál meg lehet tölteni vízzel, és van egy akkus, gégecsöves spriccelője.
    http://www.al-ko.hu/825-828.htm?prod_id=prod_828
    Közel sem olyan fantáziadús, mint amit kiötöltetek, de legalább létezik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy nagyon csinos öntözőszerkezet, de nem csak az ára riaszt, hanem az is, hogy bajosan férnék el vele a sorok között.

      Törlés
  7. Nagyjából nálam is így van, de nekem itthon van mikrosütő (az intelligens fajtából), putriban pedig vízforraló. Mindkettőt sokat használom. Az idén pedig kaptam egy aszalógépet és örülök neki. Még novemberben is használtam, amikor az utolsó petrezselyemgyökereket kihúztam a földből és más tárolási mód nincs itt a lakásban mint az aszalvány. A kenyérsütőgép pedig alapfelszereltség, mindenhol van. Tizenéve a saját kenyeremet eszem (igaz, néhány éve csak dagasztom a géppel és sütőben sütöm meg). Gyümölcscentrifugám nincs, a kenyeret tekerős szeletelővel (1977-ben kaptam) szelem és úgy megy a mélyhűtőbe. Húst nem szoktam darálni, a zöldséghez pedig van kézi. Robotgépem sincs, de az elektromos habverő és a turmixgép gyakran van forgalomban. Putriban van egy szendvicssütőm is, jól jön a különböző ételek melegítésénél, gyorsabb, mintha a sütőbe tenném (pl. rakott krumpli, muszaka, hús). Fiatal koromban nagy fritőz-rajongó voltam, de már legalább 20 éve száműztem a háztartásomból.
    Az azért feltünt, hogy a hűtőszekrényt senki nem említette:-)Még emlékszem azokra az időkre, amikor Nagypapa a kútba engedte bele a tejeskannát meg a dinnyét hülni. Meg az eufóriára, amikor megérkezett az első hűtőszekrény a családba. Most meg már olyan természetes, hogy meg sem említjük a háztartási gépek között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, a hűtő! Annyira természetes, hogy nem is gondolunk rá! És hozzáteszem a mélyhűtőt is.

      Törlés
  8. Soha ne mondd, hogy soha... Szerintem ha panelban laknál, te is nagyon szeretnél egy légkondit...mint én...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, sosem laktam panelban, de itt a pesti ház is nagyon fel tud melegedni nyáron, bár biztos nem úgy, mint egy panellakás, különösen a legfelső emeleten. De megfelelő árnyékolással, ablaknyitással és csukással és mindig az árnyékos oldalra költözéssel ki lehet bírni. Bár kétségkívül a vályogház sokkal jobb.

      Törlés
    2. Minden ablakunk egy oldalra, délre néz! Gondolhatod...

      Törlés
  9. A kenyérpirító nálam szinte mindennapos, a botmixer, a turmixgép, elektromos habverő is gyakori, a mosógép egy áldás, a mosogatógép egy álom, na és a mikró? nem foglalkozom vele egészséges e: nélkülözhetetlen a melegítésnél és igen, a hűtő, illetve a fagyasztó elengedhetetlen, porszívó, vasaló néha-néha szükséges rossz.
    A gyümölcscentrifugát és a összecsukhatós szendvicssütőt évek óta nem vettem elő, a vízforralóm kiégett, azóta félek újat venni, húsdaráló, diódaráló mákdaráló stb. kézi bőven jó, néha kell csak,viszont aszalót, meg kenyérsütőt el tudnék viselni.
    Kávéfőző sose kéne, a kotyogóra esküszöm, s a klíma az allergiám miatt szóba se jöhet, az álló ventilátort még panel létem idején nagyon használtam, de pár éve vályogházba költöztem....már az sem kell. Eszter

    VálaszTörlés
  10. Kedvenc témám :) A nélkülözhetetlen mosógép és sütô mellett az u alaku zöldséghámozó és egy ideje a botmixer is ott van. Volt idô, mikor itt a vízforraló jelentette az egyetlen komfortot, ma már sose használom. Ezen kívül minden más csak úri huncutság nekem. És amit magamtól sose: mosogatógép és mikró.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pro: mikro, vízforraló (gázon legalább 5x annyi idő)
      Kontra: gyümölcscentrifuga, villanyborotva [nem röhög :D]

      Törlés
    2. Piszke, az egyik ok, ami miatt ezt a bejegyzést megírtam, hogy olvastam Nálad valamikor, hogy nem kellene mikró és mosogatógép :)
      Csaba: igazad van, a villanyborotva sem jutott eszembe :D Ellenben az epillátor is fölvehetjük a listára :)

      Törlés
  11. Orrtyű Neked:
    http://divany.hu/tejbenvajban/2012/12/26/orrtyu_hideg_ellen_meno_vagy_ciki/
    Tudodki

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...