2013. augusztus 10.

Nyaraltunk

10 éve nem voltunk nyaralni, de idén igen. Erdélyben voltunk, azon belül Székelyvarságon, egy 800–1000 méter magasan fekvő faluban. Csupa olyan helyen jártunk, ahol a turisták nem nagyon szoktak: megnéztük többek között Székelyszentlélekről indulva a Jézus kilátót (sokkal inkább érdekesnek nevezném, mint szépnek), és a homoródalmási Orbán Balázs barlangot, miután végigmásztunk a Vargyas-szoroson. És ha már ott voltunk, vettünk is néhány dolgot.

Régi vágyam volt egy agyagfazék. Azt nem tudtam idáig, hogy a törvényes neve káposztafőző fazék, most már, hogy sikerült Homoródfürdőn venni, tudom. Gyönyörű és már előre összefut a nyál a szájamban, ha arra gondolok, micsoda töltött káposzta fog benne főni télen a sparhelt tetején! Meg még más is. Javaslatokat szívesen fogadok.
Még rajta van a nejlon, hogy ne porosodjon
Ott Varságon minden reggel juhtúrós puliszkát ettünk. Elbringáztunk a majorba, ott vettünk egy nagy darab juhsajtot, na meg ordát. A sajtot pár nap múlva húsdarálón ledarálták és sóval összegyúrták nekünk, így hoztuk el. Az ordával együtt kis adagokban csücsülnek a mélyhűtőben. De hogy legyen miben megfőzni a puliszkát, vettünk egy puliszkafőző üstöt is. Direkt elmentünk Szászrégen környékére, mert ott árulják az út szélén. Ez alumíniumból van, és gömbölyű az alja. Igazából ez is sparheltre van kitalálva, de ebben a melegben én a gáztűzhelyen avattam fel, ott is működött. Csak még az arányokkal nem voltam teljesen tisztában, így egy kicsit lágy lett a puliszka, de miután juhtúróval rétegezve lepirítottam a serpenyőben, ez senkit sem zavart. A puliszkakeverő kanalat már Lajosom csinálta seprűnyélből.
Aztán ha már Homoródfürdőn voltunk, Lajosom megkívánt még néhány fából készült eszközt, hát vettünk ilyeneket is.
De a legnagyobb tétel, amit hoztunk, a 480 tekercs vécépapír. Nem vicc! Az emésztők legfőbb ellensége az agyonfehérített, többrétegű vécépapír, nekünk pedig emésztőnk van. A legjobb ilyenkor a legegyszerűbb, „menzai” vécépapírt használni, de nálunk ilyen már nem nagyon van. Ott bezzeg találtunk! És ha már találtunk, az egyik boltot két egymás utáni napon is kifosztottuk, így vettünk összesen 48 csomaggal, egy csomagban 10 darab van. A csomagok pedig fölkerültek a padlásra, ott elállnak igazán.
A legnagyobb problémát a nyaralással kapcsolatban az állataink jelentették: ki eteti őket? Végül Pörcöt fölvittük Pestre, ott rábíztuk egy barátunkra, Kacort viszont itthagytuk Kisfaluban, őt a másodszomszádunkra bíztuk. Kettejük közül Kacor volt a hűségesebb: a kitett ételt mindig megette, ez látszott is rajta, de az etetővel egyszer sem volt hajlandó érintkezni. Viszont ahogy visszaértünk, ugrott az ölembe és nyalt-falt.

12 megjegyzés:

  1. A csomag-rakáson igen jót derültem, de a szükség nagy úr! :D
    Az ötlet(ek) pedig a káposztafőző csodádhoz:
    1. http://csontnelkul.blogspot.hu/2013/03/husveti-toltott-kaposzta.html
    2. http://csontnelkul.blogspot.hu/2013/03/nyari-toltott-kaposzta.html
    3. http://csontnelkul.blogspot.hu/2013/03/korom-gerslivel-es-savanyu-kaposztaval.html
    4. (a puliszkakeverő "kanálhoz" :)
    http://csontnelkul.blogspot.hu/2013/01/ganica-zsamiska-puliszka-ganca-cinke.html
    Azért a fatányérkáért meg még főznék is cserébe!
    :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a recepteket, az a köröm igencsak felcsigázott! Azon nagyon meglepődtem, hogy a fazekat nem kell beáztatni, de a leírásban is ez van. Az az egy bajom van csak, hogy nem fér be a sparhelt sütőjébe, de remélem, a lapján is jó lesz. Azt tudom, hogy arra kell nagyon vigyázni, hogy vagy hideg sparheltre tegyem föl, vagy ha már ég, akkor a leghidegebb részére és fokozatosan lehet a melegre húzni.
      Fatányérka főzésért – megbeszélhetjük, elbótólhatjuk :) Megyünk mi még oda szerintem, most már sűrűbben (télre is kaptunk meghívást, hát ezt nem tudom...), és akkor tudunk még hozni fatányérkát.

      Törlés
  2. Milyen szép dolgok! Kicsit nagyobbak lesznek a mucik, és lehet velük kirándulni rendesebbeket, mi is megyünk majd még arrafelé.
    Wc papír: mi a gond a többrétegű fehérrel? Nem is gondoltam még bele, pedig nekünk is emésztőnk van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdélybe egyszerűen el KELL menni mindenkinek, kötelező! Az a legjobb, ha (mint mi is) háznál tudtok lakni, akkor lehet igazán megismerni a székely embereket, a gondolkodásukat, na meg a gyönyörű beszédüket!
      Az a gond a többrétegűvel, hogy nagyon nehezen bomlik le és a dugulások első számú okozója. Na meg persze a sok egyéb dolog, amiket a nők hajlamosak beledobálni, föl nem foghatom, hogy miért (nálam direkt van a vécében szemetes).

      Törlés
  3. Nagyon jó edényeket és eszközöket vettetek.
    Egyetértünk Erdélybe el KELL menni mindenkinek.
    Mi 2 éve voltunk, Székelyudvarhelyen volt a fő hadiszállásunk. Korondon sok mindent vettünk, ami a vályogházunkban használati, vagy dísztárgy. A csodálatos élmények pedig örökre megmaradnak bennünk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korond most már sajnos nagyon felkapott lett és most ugyan csak átutaztunk rajta, de láttuk, hogy nagyon megváltozott a kínálat, elment a bóvli irányába. 1993-ban jártunk ott először, akkor még tényleg minden valódi volt, meg lehetett azt is nézni, hogy készülnek. Az árak is nagyon megnőttek állítólag, ezért vásároltunk mi Homoródfürdőn. Ez a fazék átszámítva 2300 forintba került, ami nem sok. És mivel sokmindent vásároltunk ugyanannál az árusnál, elég jelentős kedvezményt is adott a végösszegből.

      Törlés
  4. Nekem is van egy ilyesmi agyagfazekam, ő Korondról származik. Tesómék minden évben mennek (a férje marosvásárhelyi), és mindig gondolnak rám valamiféle szépséggel. Teljesen egyszerű, egyrétegű wc papír idehaza a Penny Marketban kapható, olcsón. Én mindig onnan szerzem be, mert én kifejezetten nem szeretem a vastag több tétegeset.

    VálaszTörlés
  5. És igen, mi amióta állatfarmunk van, nem voltunk nyaralni. 1-1 napokat még csak-csak bevállalunk, de kifejezetten rosszul tudom magam érezni, ha arra gondolok, hogy mi lehet otthon az állataimmal. Így maradra megyünk :-) amit nem is bánok, mert imádok itthon lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az egyik szemem nevetett csak, amikor elindultunk, annyira szívesen maradtam volna itt is. Idén incs állatunk, és valóban, már fölmerült bennünk, hogy hogy fogjuk ezt megoldani akkor, ha lesznek. Egy budapesti házaspárban gondolkodunk, akik szívesen ideköltöznének az ügy érdekében egy-két hétre.

      Törlés
  6. Ja, majd el felejtettem, hogy bár nem egyöntetűen táplálkozásügyi vonalon működsz, de nagyon szeretnék látni valami benne főtt szépséget! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha eljün az ideje (még nem sürgetem a telet, de az őszt sem!!), mindenképpen!!

      Törlés
  7. a káposzta főzőt platnira kell rakni együtt kel a fazékkal melegíteni

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...