2015. április 3.

Honnan tudja?

Tegnapelőtt a szlovákfalusi kocsmában jártunk, bringával és állati nagy mákunk volt, hogy nem áztunk meg. És még annyira nem is fáztunk, mint amennyire hideg van és amennyire akkor is fújt a szél (valószínűleg pont azért nem fáztunk, mert a széllel hadakoztunk). Persze a télikabát, sapka, kesztyű alapfelszerelés volt. Ott vetődött föl ez a kérdés: honnan tudja az időjárás, hogy mikor van húsvét? Mert mostanában akkor mindig téli időjárás van. Karácsonykor meg tavasz, de az legalább fix időpont, viszont a húsvét változó. Mégis mostanában húsvétkor mindig hideg van, ha márciusban van, ha áprilisban, ha korán, ha későn. Úgyhogy az átmeneti háttérrel kívánok mindannyiunknak meleg, tavaszi húsvétot!

De hogy jó hírt is mondjak: a polc is elkészült a fürdőszobába. És még mindig maradt egy pár darabka ezekből a deszkákból, abból egy sokkal kisebb polc lesz a vécébe. Aminek még mindig nincs ajtaja.
És Színes napról napra szélesebb. Pihe viszont nem szélesedik, de időnként rettent mód mekeg három napig és tekeri a farkát. Még nem döntöttük el, belevágjunk-e vele egy (vagy több) télen még nem olyan nagy lehetséges kecskegidába.

4 megjegyzés:

  1. Szép a blog, szép a polc! Phi, tegnapelőtt, háromszor vert el a jeges eső.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, azt nem is meséltem: itt valamelyik nap kb. 1 cm átmérőjű tömör hógolyók estek. Nem jég, hanem hógolyók.

      Törlés
  2. Honnan tudja? (Az időjárás, hogy mikor van húsvét?) A válasz nagyon egyszerű. Nos húsvét mindig a hold járásához kapcsolható, és minden esztendőben ezért van máskor, más időpontban a húsvét. És mivel teliholdutáni első vasárnap van húsvét, akkor általában a hőmérséklet is alacsony hideg van, olyankor mindig hidegebb lesz az idő. Ez megfigyelés is. De a teliholdkor csillagos az ég, hideg az éjszaka, télen kemény fagyokkal, széllel jár. A holdnak különös ereje van,én sosem alszom jól teliholdkor, úgyhogy ez vár rám a napokban, de a teliholdkor vetett mag jobban csírázik, ez is megfigyelés eredménye nálam bevált. Csak figyeld meg a hold és az időjárás kapcsolatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ezt nem tudtam! Tényleg telihold volt. Amit én tudok, azaz amit Szántóvető mond: amikor virágzik a kökény, mindig hideg van és most virágzik. De azért volt már itt falun is olyan húsvétunk, hogy egy szál nyári ruhában agyonlocsoltuk egymást a kertben és senki sem fázott meg. Na és hideg és hideg között is van különbség. Fönt a Nagy Hegyen 15 cm-es hó van.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...