2013. május 15.

Kölnivíz

Már a múlt héten figyeltem, hogy az utcára ültetett kis szilvafáknak, amiket tavaly télen ültettünk, és nagyon szépen meglombosodtak azóta, az ágvégi levelei pödörödnek. Most pedig láttam rajtuk mindent: tetvet, hangyát, feltehetőleg molykukacokat. Valamit tenni kellett. Első lépésben szappanos vízre gondoltam, az tavaly nyáron nagyon bevált a nektarinfán.
És akkor betoppant Szántóvető. Mint mezőgazdásznak, megmutattam neki a fákat. Kérdezte: van valami vegyszerem? Akkor jutott eszembe a Decis, amit tavaly vettem, de sosem használtam. Húzta nagyon a száját, hogy az csak kölnivíz, de a semminél jobb lesz. Megnéztem, hogy 5 literhez mennyi kell belőle (ekkora a permetezőnk), de ő azt mondta, hogy ugyan, az csak kölnivíz, önts bele egy egész ampullányit, vagyis négyszer annyit. De nem sok hatása lesz, mert az csak kölnivíz. Elpusztítja a most ott levőket, de mivel kontakt permetezőanyag, nem felszívódó, hosszú hatása nem lesz. Ekkor jutott eszembe az előző napi műsor Bozsik gazdával, aki szintén a felszívódó vegyszereket pártolta. Én viszont nem pártolom őket. Egy olyan fa neveljen nekem gyümölcsöket, amelyikben vegyszer kering? Azt nem! Inkább permetezek mindenfélével sokkal gyakrabban.
Felszívódó híján be is kevertük ezt a kölnivizet és nekiláttunk permetezni. Szántóvető akkor vette észre, hogy a tetves szilvafa alatt a mályvák is tetvesek, így bepermeteztük azokat is. Sőt, a csalánokat is, bár azokat utána inkább elkezdtem irtani.
Az 5 liternyiből maradt még bőségesen, így körülnéztem a kertben. És bizony pödörödtek a levelek a nektarinfán is, a körtefán is. Így aztán azok is kaptak, de akkor már a meggyfák is és a kertbeli szilvafák is. Meg még a diófa is. Meg a kisebbik szederfa is (a nagyobbikat beteríteni esélytelen). És még mindig maradt abból a kölnivízből, így kaptak József kis fái is, mégiscsak ott van a második szomszédban.
Hétvégére pedig azt tervezem, hogy megpermetezem az összes fát a szuperbio odattal. Elvileg azért van, hogy növelje a növények ellenállását. És ha már a fákat megpermetezem, akkor kapnak a frissen kiültetett paradicsom- és paprikapalánták is. Csak most lesznek frissen kiültetve, mert a fagyosszentek miatt a múlt hétvégén nem mertem. Mostanra már igen szép erősek, úgyhogy jó mélyre tudom majd ültetni őket. De hogy ehhez minden elő legyen készítve, legalább a helyükre kerültek a támaszok. Sőt, a helyükre kerültek a bab- és uborkatámaszok is, meg még melléjük a megfelelő mag is a földbe. Meg még a földbe került a céklamag is. Így most már talán érdemes vagyok a jó szóra.

A veteményben sétálgatva találtam jó pár paradicsompalántácskát, a tavalyi magokból keltek ki. Ezekről legalább nagyjából sejtem, hogy milyenek, mert tudom, milyen paradicsom volt ott tavaly. Szántóvető javaslatára néhányat a helyén hagytam (de előtte megjelöltem őket egy-egy gallyacskával), de nem bírtam magammal és néhányat átültettem a támasz mellé.
Azért homályos, mert a fényképező Pesten maradt, a telefon pedig csak ilyet tudott

2 megjegyzés:

  1. No és mi lett a kölnivizelés eredménye? Persze ennyi eső után gondolhatom, hogy mi..:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor szerencsére hirtelen nemlett sok eső, úgyhogy eltűntek mind az ártékonyak. De most hétvégén már megint egy csomó minden tetves volt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...