2013. július 21.

Első kisfalusi tekebajnokság

Volt régen Kisfaluban egy kukoricagóré, amit a nevének megfelelően kukorica tárolására használtak. Aztán a helyi téesz megszűnt, a góréban nem tároltak többet kukoricát. A hajdan szebb napokat látott építmény oldaláról szépen lassan lefoszlott a drótháló, a tetejéről leröpült egyre több pala. A lyukas tető alatt viszont megmaradt a masszív betonváz.

Amikor belekezdtünk a falumegújításba, egyértelmű volt, hogy ezzel a csúf építménnyel is kezdeni kell valamit. A lerombolása föl sem merült. Viszont egyre többen mondták az alakját látva: milyen jó lenne tekepályának! Azóta sok víz lefolyt a Folyón, és a tekepálya elkészült. Az építmény új tetőt kapott, kiegészült egy színpaddal is. A talaját leaszfaltozták, majd egy darabon az aszfaltot kivágva egy deszkát helyeztek bele, itt kell először talajt érnie a golyónak. Az oldalára is deszka került, hogy a golyó le ne guruljon. A végén kavicságy fogja meg a golyót, mögötte egy gumilappal. A kavicságy fölé pad került, ide ülhet föl a gurítás idejére a bábuállító személy, hogy a golyó meg ne üsse a lábát. A pálya oldalára készült fából egy gurítócsatorna, ennek a végén is gumilap van, ami megfogja a visszaguruló golyót. Még egy seprű is tartozik a pályához, arra az esetre, ha túl sok kavics verődne föl a kavicságyból.
A múlt szombaton pedig fölavattuk a pályát: meghirdettük az első kisfalusi tekebajnokságot. Elég sok érdeklődő összegyűlt, így el tudtuk indítani a versenyt gyerek, női, és férfi kategóriákban. Igaz, gyerek versenyző csak kettő volt, de ők is nagyon élvezték a dolgot.
A következő szabályt fektettük le: Mindenki gurít először három telit egymás után, ekkor minden gurítás után fölállítják a bábukat. Majd a következő körben mindenki újra hármat gurít, de ekkor már tarolásra megy: a feldöntött bábukat kiveszik, a még álló bábukat kell eltalálni. Ha esetleg valakinél már előbb feldőlne az összes bábu, akkor újra fölállítják az összeset, így több pontot lehet elérni.
A favorit minden kétséget kizáróan József volt, aki nagyon sokáig volt egy tekecsapat orvosa, és közben megtanulta a szabályokat. Mi többiek amúgy vaktyúk is talál szemet alapon gurítgattunk, próbálva Józsefet utolérni. Olyan jól éreztük magunkat, hogy három versenyt is lebonyolítottunk és az egyikben Juli gurított egy olyan fantasztikusat, hogy ezzel még Józsefet is letaszította az első helyről.
Ugye látszik, hogy mind feldőlt?
A tekepálya pedig egyre népszerűbb. Tegnap is elindultunk, hogy gurítunk egyet a magunk örömére, de sorba kellett állnunk, mert egy csapat már gurítgatott. Ennek persze örülünk, mert ilyenkor ismerősöket találunk ott és hamar eltelik beszélgetve az az idő, ami után már miénk a pálya.

11 megjegyzés:

  1. Ez mekkora ötlet :))) Nagyon rövid távú futóverseny is lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már volt :) Egy igen aktív kisfiúnak mondtam a múltkoriban, hogy fusson végig rajta oda meg vissza. Csak magával versenyzett, de addig is le volt kötve :)

      Törlés
  2. Tényleg szuper hely... Leginkább az összefogást irigylem. Nálunk nincsen semmi ilyesmi. Általában mindenki közömbös a helyi programok iránt, csinálni valamit a faluért - na azt meg senki nem akar. Így hát mi is csak magunkban vagyunk, de nagyon jól érezzük magunkat így is!

    VálaszTörlés
  3. Ahh régi szép emlékeket idéztél fel ezzel a teke pályával. Tudtad hogy a teke az egyetlen olyan sport ahol a sör fogyasztása javítja a teljesítményt, Legalább is nálunk volt kocsma a teke pálya mellett.
    Kár hogy erre nem igazán van lehetőség erre felé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem minden falusi sportnál így van ez :) Igaz, nagyon nem jut eszembe más falusi sport :) Nálunk ugyan nincs állandó kocsma a tekepálya mellett, de a résztvevők mindig egy kosárnyi sörrel mennek oda.

      Törlés
  4. Kis falunk közelében van egy minősített tekepálya, ahol hosszú évek óta rendeznek amatőr bajnokságokat is a környező településeknek. Minden év Októberében indul a bajnokság, s a következő év Áprilisában ér véget, hiszen oda-vissza játszik egymással általában 12-13 szomszédos falu/község/kisváros 4-4 fős csapata. Eszméletlen nagy buli, a pályához tartozik presszó is, tehát fogyasztani is lehet, a pályán tilos a dohányzás, hiszen fedett, és minden idény végén a pálya tulajdonosa eredményhirdetéssel egybekötött vadvacsorát is szokott adni a résztvevő csapatoknak. Rengeteg jó ember kovácsolódik ilyenkor össze, és rengetegféle kapcsolat alakult és alakul ki, amik sokszor a mindennapokban is nagyon jól jönnek.
    Egy ilyen "alkotmány" hatalmas vonzerő és csapatépítő erővel bír. Imádtam ezt a posztot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is rossz ötlet ez a faluk közötti telebajnokság! Ha már én jó ötletet adtam, hát cserébe kaptam is egyet :)

      Törlés
  5. Amúgy kis falunkban is tervezzük, hogy felújítjuk a régi tekepályát, és most nagyon jó ötletet adtál. Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...