2013. május 9.

Dézsa vü

Nem először nevelek parlagfű-palántát, de legalább sem annak idején, sem most nem direkt teszem. Nyilván akkor kerültek a paradicsom- és paprikapalánták mellé, amikor földdel töltöttem fel a tövüket, méghozzá jó, kisfalusi, Pasztyi-kertből való földdel. Valószínűleg akkor hoztam parlagfű-magot is. Néztem én, hogy néhány paprika mellett van kósza paradicsom is és ember legyen a talpán, aki apró palántakorukban meg tudja különböztetni a paradicsomot és a parlagfüvet. De csakúgy, mint tavalyelőtt, most is a parlagfű sokkal erőteljesebb fejlődésnek indult, mint a többiek és hamar kimutatta a foga fehérjét.
Lett paradicsom mellett is:
És lett paprika mellett is:
A fényképezés után könyörtelenül kitéptem őket
A palántáim egyébként egy-két kivétellel az égbe törnek és az a kevés kivétel is úgy tűnik, kezdi összeszedni magát. Jót tett nekik a kisfalusi levegő, ott már az első hét második felétől kint is éjszakáztak. És a földfeltöltés mellett kaptak mindannyian pár szem Bactasolt is. A múltkori „egészen tisztességesek” mellől le kellett vágnom a pillepalack felső felét, mert ott a beszűkülésben nem fért el mindhármuk levele.

És van, aki egyedül maradt meg, ő most a legmagasabb:
A földfeltöltés után nem csak parlagfű, de pl. porcsin is nőtt tömegével
Csakhogy van egy kis bibi. Én szépen fölírtam mindegyik pillepalackra, hogy ki lakik benne, de ezek a feliratok nyom nélkül eltűntek, gondolom, a napsütés hatására. Azt persze tudom, melyik a paprika és melyik a paradicsom és különösebben az nem is zavar, hogy a paprikák közül melyik a citrom és melyik a fehérözön, majd ha terem, kiderül. A paradicsommal is így vagyok, de ott van egy jelentős különbség: van, amelyik az égbe tör és támasz mellé kell ültetni, és van, amelyik csak kb. 50 centisre nő, pl. E.nénié. Ezeket elég egy karó mellé ültetni. Attól tartok, úgy járok, mint tavaly: rendre a támasz mellé ültetettek maradtak alacsonyak, a szabadon ültetetteket pedig nem győztem később fölkarózni. Hát ennél nagyobb bajom ne legyen, majd megpróbálom lehetőség szerint mindent támasz mellé ültetni.

4 megjegyzés:

  1. Egyszer régen, amikor még nem volt saját kertem, egy ismerős kisoroszi nyaralójában töltöttünk néhány napot a tulaj nélkül. Mi rendesek akartunk lenni, takarítottunk, gyomláltunk, volt egy hatalmas parlagfű bokra, azonnal kicibáltam és büszke voltam magamra. Mint kiderült, valami fűszernövény volt.... Épp a minap gondolkodtam el rajta, hogy Putrifalván még nem láttam parlagfüvet. Lehet, hogy nem véletlenül? Fel sem ismerném...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor csak nagyon óvatosan a gazolással! :) És még óvatosabban azzal, hogy mit NEM gazolsz :))

      Törlés
  2. Idén facsipeszre írtuk a parákat, és rácsipeszteltük a PETre. Eddig működik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy jövőre valami más megoldás kell. A facsipesz sem rossz, bár nem tudom, hol lehet még olyat szerezni és attóé tartok, képes lennék leröpíteni a palackokról a csipeszeket, aztán meg gondolkodhatnék, hogy melyik melyiken is volt. Én inkább arra gondoltam, hogy papírra írom, azt meg celluxszal fölragasztom, bár azt is leeheti a Nap.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...