2013. október 1.

Egy tökéletes szombat – kedden

Mostanában esélyünk sincs arra, hogy hétvégén Kisfaluba menjünk. Ez nem panasz, mert ennek az az oka, hogy egyéb, nagyon is jó programjaink vannak. Viszont azért néha oda is kell látogatni, ha másért nem is, leszedni a termést. És megtehetjük, hogy hétköznap menjünk, így mentünk múlt héten kedden két napra. Lajosom lemondta a munkáit, én pedig vittem magammal – na ezzel gond is volt, mert bizony nem tudtam annyit foglalkozni velük, mint az szükséges lett volna.

Már szeptember elején meghívtuk Szántóvetőt és a feleségét szalonnasütésre, de azóta ez valahogy (leginkább a kedvezőtlen időjárás miatt) nem akart összejönni. Most viszont itt volt a kiváló alkalom. Keddre kivételesen jó időt jósoltak, bár hideget, de ezt már megszoktuk – az egész szeptember hideg volt. Viszont Kisfaluba érve ott találtuk Laciékat is, így őket is meghívtuk. Így esett, hogy egész napos teszekveszek után 6 óra körül, amikor már égett a tűz, négyen állítottak be. Gyorsan elkészültek a nyársak, hatan ültük körül a tüzet, ami közben leégett. És nem volt alatta parázs. Mert Lajosom olyan ellobbanó fából rakta, ami hamar leégett, viszont parazsat nem adott. Sebaj, Szántóvető kicsit jobban ért ehhez, seperc alatt lobogott az új tűz, aminek a parazsa már alkalmas volt szalonnasütésre.
Azt meg is sütöttük, kolbászt is hozzá, meg hagymát, meg is ettük, meg még kínáltunk hozzá kertből szedett paradicsomot, paprikát. Meg itókákat. Meg jó hangulatot. Így aztán, amikor éjfél körül ágyba kerültünk, úgy éreztem, mintha nem is hétköznap lett volna, hanem szombat. Egy tökéletes kisfalusi szombat este.
Most viszont ugyancsak esélyünk sincs hétvégén Kisfaluba menni. És hét közben sem, sok a munka. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, ha nem lenne a ma beköszöntött október még a szeptembernél is hidegebb. Fagyot is ígérnek. Mi lesz akkor a még ígérkező terméssel? Paradicsommal, paprikával, zöldparadicsommal, tökkel? A most végre tömegével jelentkező babhüvelyekkel? Megfagynak? Sajnos, azt kell mondanom, annyit nem ér, hogy elbenzinezzek oda meg vissza egy vagyont, beáldozva egy fél munkanapot. De sajnálom nagyon. Csak a remény marad, hogy mégsem lesz ott fagy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...