2012. november 24.

Vezeték nélkül

Már két bejegyzésben is érintettem ezt a problémát, először még a régi blogon, másodszor pedig két bejegyzéssel ezelőtt, akkor viszont igen hosszú lett a témát érintő hozzászólások listája. Ha esetleg van, aki nem olvasta végig ezt a listát (gondolván, hogy a tök-téma nem lehet olyan izgi), akkor itt összefoglalom az egészet. Na meg azért is összefoglalom, hogy össze legyen foglalva.

Adott tehát a két alapprobléma: a vezeték nélküli slag és a vezeték nélküli elektromos hosszabbító megvalósítása. Mindkettő régóta izgat: ha egyszer már van vezeték nélküli telefon, tévétávirányító, wi-fi stb. stb, akkor ezeket miért nem valósítja meg már valaki? És a vezeték nélküli alatt valóban vezeték nélkülit értek, tehát a második problémára az akkumulátor vagy elem nem megoldás (számomra). Tehát, hogy pontosítsak: szükségem lenne egy olyan vezeték nélküli slagra, hogy valahol megnyitok egy csapot, bizonyos hatótávolságon belül pedig egész máshol valahol a kezemben tartok egy locsolóvéget és amíg a csap nyitva van, a locsolóvégből folyik a víz, de a kettőt nem köti össze semmilyen vezeték. Illetve valahol bedugok egy valamit a konnektorba, bizonyos hatótávolságon belül pedig egész máshol valahol a rendelkezésemre áll egy dugaszolóaljzat, amibe beledughatok egy elektromos kütyüt és a kettőt nem köti össze semmilyen vezeték. Még egy fontos dolog: eszembe sem jutott, hogy ezáltal lopjam a vizet vagy az áramot, a saját csapomról és konnektoromról jönne a forrás.
Sok-sok megoldás érkezett, sorrendben:
  1. (Lacitól) „A távöntözést már kitalálták: úgy hívják, hogy kiépített öntözőrendszer. Csak a csapot kell megnyitni!” Ez jó, de nem vezeték nélküli, és nem mehetek vele a hatótávolságon belül akárhova locsolni.
  2. (portától) „Locsolókanna.” Kétségkívül vezeték nélküli, de nem folyamatos a vízkibocsátása.
  3. (Lacitól) „Az akkumulátoros fűnyírót már régen feltalálták, sőt van belőle (hasonlóan a porszívóhoz) robot is.” Ezt már említettem. És nem csak fűnyírásra kéne.
  4. (Lacitól) „A víz vezeti az áramot, akár össze is lehet kötni a két funkciót. Már csak a víz vezetését kell megoldani.” Ez már egy használható ötlet, bár megoldást nem kínál, és nem tudom, mit szólnának a növények az áramütéshez, vagy a villanymotor a vízhűtéshez.
  5. (Piszkétől) „Mi volna, ha a tetőn lenne úgy vízgyűjtő, hogy abból kb. két méter magasan futna a perforált cső (vagy több cső, megfelelő pontokon elágazva), zárócsappal? Gyakorlatilag mint a fektetett öntözőkígyók, csak megfordítva: nem a földön, hanem a levegőben.” Nem rossz, nem rossz, de éppen nem vezeték nélküli, bár kétségkívül ezzel a megoldással nem törném le locsolás közben a növényeket. Abbéli aggodalmamra, hogy valószínűleg nem lenne a dísze a kertnek, Piszke megnyugtatott: futtassam be valami zölddel.
  6. (Lacitól a banyaságomra alapozva) „A készségek fejlesztésével elérni, hogy a kert kívánt helyére eső essen kívánságodnak megfelelően. Illetve ahova elektromos áramra szükség van, oda mini villámcsapás formájában az is rendelkezésre álljon.” Na, ez már valami! Használható ötlet, vezeték nélküli, ráadásul még ingyen is van! Már csak a megvalósításon kell dolgozni (figyelem, Bibircsóka és Bibircsókok!), na meg azon, hogy pontosan a kellő mennyiségű víz érkezzen, na meg pontosan (vagy majdnem pontosan) 230 volt. Lehet, hogy el kéne látogatnom az Abszol útra Mr. Ollivander varázspálcaboltjába?
  7. Végül egy teljesen semleges területen vetettem föl a problémát: a Lapnál, a matematikusok szerkesztőbizottsági ülésén. Az elektromos részével nem foglalkoztak, mondván, azt tuti rövid időn belül meg fogják oldani (de mikor??). A vezeték nélküli slagot is seperc alatt megoldották: „A csapnál porlasztani kell a vizet, a locsolófejnél pedig kicsapatni a párát.” Már csak azt kell megoldani, hogy a csapból eljusson a vízpára a locsolófejig. Na, ez már megoldás, kérem szépen! Lehet, hogy Piszke is valami ilyesmire utalt, amikor ezt írta: „ember már félig kidolgozott valami lézeres elméletet, de tartok tőle, hogy nem lesz olcsó és nem lesz kész jövő nyárra”?
Mindenesetre körvonalazódni látszik a megoldás. De még nincs kész. Ezért aztán továbbra is szívesen fogadok építő jellegű ötleteket!
Igaz is, banyaság! Szóval az történt, hogy átjöttem ide a blogspotra és egy ideje bizonyos modulokra azt írja itt oldalt, hogy „Hiba történt a modul működésében”. Észrevettétek? Jaj, jaj!

13 megjegyzés:

  1. A vezeték nélküli slagra én is vevő lennék, ha sikerülne megoldanotok, a problémát.

    "Hiba a modul működésében" -szóval TE voltál???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon úgy tűnik, hogy ÉN voltam, pedig esküszöm, nem akartam! Igaz, az előző bloggazdáim költözésre kényszerítő tevékenységeit sem akartam. Én mindenesetre most töröltem ezt a modult.

      Törlés
  2. " Lehet, hogy el kéne látogatnom az Abszol útra Mr. Ollivander varázspálcaboltjába?"
    Nem kell, adunk kölcsön.. de ha szeretnél sajátot szólj időben Ricsi épp kint van, hoz Neked varázs pálcát néhány Fontért. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Era, ha biztos vagy Ricsi abbéli képességeiben, hogy be tud jutni az Abszol útra (nekem valószínűleg minden gond nélkül sikerülne :)), akkor megköszönöm, ha hoz. De csak az Abszolt útról, Ollivandertől. Ámbár: Ollivander hogy tudja kiválasztani a nekem szánt pálcát, ha én nem vagyok ott??

      Törlés
  3. Modul: Hibázik az kommentnél és twitternél is, még nem döntöttem el, kit hibáztassak érte...
    Matematikusok: na ezért bírom őket. Meg a fizikusokat is. De a legjobban az elméleti lézerfizikusokat :D A vezeték nélküli mobil locsoló legdekoratívabb verziója persze az elefánt, csak nem tesz jót a kertnek, ha nem tud lábujjhegyen settenkedni, teli orral. Úgyhogy marad a távirányítható felhő (extra mini cumulonimbus kivitelben)

    VálaszTörlés
  4. Hát de tényleg tök egyszerű, de hülye vagyok. Láttál már erdőtüzet helikopterről oltani? Na, ugyanez, kicsi távirányítós repülővel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól tartok, az elefánt egy picival nagyobb károkat okozna a kertemben, mint a tekergő slag. De milyen igazad van: a fizikusokat még meg sem kérdeztem! A kicsi távirányítós repülő is jó, de hogy lesz rajta akkora tartály, ami az egész kertre elegendő vizet tárol?

      Törlés
    2. Na ezt a részt oldják meg a fizikusok ;)

      Törlés
    3. Végül is van fizikus megoldás: abszolút nulla fokon az anyag térfogata nulla lesz. Már csak azt a hőfokot kell megtaláni, ahol a jég térfogata pont akkorára csökken, hogy elférjen egy ilyen kis helikopter tartályában. Bár azt még nem tudom, egy olyan kőkemény jéggel hogy lehet locsolni?

      Törlés
    4. Remélem Minyon, hogy a matek egy kicsivel jobban megy! Köztudott, hogy a viz 4 celsius fokon a legnagyobb tömegű. (Általánosan!) Bár valószinű, hogy a növények azt a hőmérsékletet sem kedvelnék.

      Törlés
    5. Laci, azóta a problémát már részletesen megtárgyaltam a fizikussal, ő még ennél is alaposabban megmosta a fejem :) Az eszmecserénk eredményéről be fogok számolni.

      Törlés
    6. Ja, és nem a tömege a LEGKISEBB 4 fokon, hanem a térfogata! A tömege nem vátozik.

      Törlés
    7. Na, most lebuktam, hogy én sem vagyok fizikus!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...