2013. október 11.

Magállapotok

A múltkori keddi szombat óta még mindig nem jártunk a falunk felé, így nem tudok róla mit írni. Ezért írok másról. Egyébként ez az áldatlan helyzet úgy tűnik, meg fog változni. Egyből holnap, mert holnap végre megyünk, igaz, csak délután, viszont cserébe csak hétfőn délelőtt jövünk vissza. Viszont utána felpörögnek az események: az előzetes tervek alapján jövő szombaton, azaz 19-én lesznek a faluban a közös őszi munkák, rá egy hétre pedig disznót feldolgozunk. És a tavaszi füstölés olyan jól sikerült, hogy most már a kolbászt is magunk tervezzük füstölni, ehhez viszont ott kell majd maradnunk egy jó néhány napig (esetleg egy egész hétig??) a faluban. De a dolgok (és tervek) jelenlegi állása szerint én még ezt alaposan meg fogom fejelni. Ugyanis itt Pesten már nagyon muszáj lesz felújítani a teraszt, még a fagyok előtt. Ez pedig majd mindenféle rétegek lefektetésével jár, amiknek kötni kell, tehát nem lesz tanácsos rájuk lépni. Ezt az embereknek még meg lehet magyarázni, sőt, az állatoknak is, de az emberek nagyobb eséllyel fogják betartani. Így önként vállaltam, hogy az állatokkal együtt a munkálatok idejére kisfalusi száműzetésbe fogok vonulni.

Na de térjünk vissza a bejegyzés címéhez.
A paradicsommagok, amiket a múltkor még erjesztettem, már régesrég túl vannak az erjedésen. Jól írta Juhmeli: pár nap után megbüdösödnek, vagy elkezdenek penészedni. Én büdösödést nem éreztem, de a penészedés látható volt. Ekkor alaposan átöblítettem őket és valóban eltűnt körülük az a kocsonyás réteg. Mindegyiket több réteg papírtörlőre tettem.
A papírtörlőkre nem volt kedvem ráírni a sok hosszú beazonosító, általam adott nevet, mivel ezeknek a paradicsomoknak nem ismerem a „rendes” nevét. A papírtörlőre csak számokat írtam, ezzel együtt pedig elkészítettem a papírtasakokat, azokra ráírtam a neveket és a számokat. És most bízom abban, hogy valóban a megfelelő tasakokba kerültek a megfelelő magok.
Ne kérdezzétek, miért van két nagyszemű koktél és mi a különbség köztük. Gőzöm sincs...
Készült még két másik tasak is, paprikamagoknak, de azok nem erjedtek. Az egyik tasak a citrompaprika magjának készült. Nem nagyon akartak ezek a paprikák érni, viszont rengetegen voltak. Tavaly ugye megtanultam, hogy csak a négy eres paprika magja jó, a két eresé elfajzott. Idén az a pár szem, amit le tudtunk szedni, mind sokkal nagyobb volt, mint amiket tavaly kaptunk, de mind két eres volt. Két paprika volt csak kicsit kisebb, azok három eresek voltak, viszont erre a számra nem kaptam tavaly utasítást. Nagyon sok kis paprika készülődött még érésre, de ezek elég valószínű, hogy elfagytak. Így a három eresek magját gyűjtöttem össze. Illetve holnap körülnézek, hátha menthető még mag az ottmaradtakból.
A másik paprikát harácsoltam, jó szokásom szerint. Nem mi kaptunk ebből a paprikából, hanem Icáék, de én még Kisfaluban teremni ilyen húsos, hatalmas paprikát nem láttam. Ezért elkunyiztam egyet a magjáért. Persze simán lehet, hogy az a paprika is végtermék (három ere volt), de egy próbát megér.
Tervezem, hogy a paprikamagokat kipróbálom. Belevetem őket egy pillepalackba, vagyis az abban levő földbe, és nevelgetem őket itt a meleg szobában. Ha kikelnek, megnőnek, és még virágot is hoznak, akkor jó. Ha nem, akkor kukatermés az összes mag, de legalább fogom tudni ezt már márciusban.

5 megjegyzés:

  1. A paprika esetében 25 m izolációs távolság kell. Igy biztos az elfajzás!
    Mindenki a paradicsom magok fogásának "rothasztásos" módszerét ajánlja mostanában. Mi simán rányomjuk a magokat a papirtörlőre ahogy kikapirgáljuk és úgy megszáritjuk. Vetés előtt meg a szükséges mennyiségű magot meg lekapirgálom körömmel. Soha sem volt belőle probléma! Laci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laci, ezt megmagyaráznád bővebben? Hogy mi ez a 25 m izolációs távolság?

      Törlés
    2. A "méhecskék" ilyen távolságon belül viszik el a virágport és igy keresztezik a paprika fajtákat. Esetleg facélia sávokkal el lehet tériteni őket, hogy másik fajta paprikára szálljanak közvetlenül tovább.
      Megvan még az email cimem és elküldenéd a sajátodat? Új gépem van, igy nem férek hozzá a régi leveledhez! Küldenék egy kis információs anyagot. Laci

      Törlés
    3. Hú, ezt nem értem. Az én gépem is új, tehát nincs meg a címed. Iwiw?? Ott megtaláltál!!

      Törlés
  2. hű, komoly tudomány ez :) én meg csak falom azt a sok finom házi paradicsomot...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...