Délután megérkeztek Egyik Kedves Rokonék is, innentől kezdve már együtt dolgoztunk: megpucoltunk egy kiló fokhagymát és két kiló vöröshagymát, az utóbbit föl is kockáztuk. És ittunk a malacok egészségére, meg ettünk is.
Szombaton ismételten korán keltünk, mert a tavalyi ötlet, hogy terítsük le fóliával a feldolgozás helyszínét, annyira fantasztikus volt, hogy idén is követtük. A megbeszéltek szerint 9-re mentünk a malackákért. Kettőért, mert jövőre korán lesz Húsvét, ezért a kolbásznak szánt 157 kilós mellé vágattunk egy húsnak, na meg sonkának szánt 112 kilóst is. Ott a telepen, ahol a malackáink laktak, amíg éltek, mindig nagyon jóféle pálinkával szoktak várni minket, nem volt ez most sem másképp, ráadásul megkaptuk az üvegben maradt pálinkát, hogy vigyük haza. Na és akkor ittunk a malacok egészségére. És akkor és ott derült ki, hogy a törkölypálinkának nagyon erős ragasztóhatása van, legalábbis ami a száj sarkának a fülekre való ragasztását illeti, főleg, ha még nem ettünk.
A levágott malacokat és Imrét magunkhoz véve tértünk haza, ott gyorsan nekiláttam a szokásos reggeli (hagymás vér és natúr sült máj) készítésének, de a reggeli előtt még ittunk a malacok egészségére. Aztán ettünk is.
Az idő olyan volt, amilyet csak egy banyavérű háziasszony tud csinálni egy ilyen alkalomra: sütött a Nap, nem volt fagy, de nagyon meleg sem, és főleg: nem volt sár. Lehetett kint főni az abálnivalóknak, ezeket a fiúk nagyon hamar föltették.
A kukásnadrágban a főböllér |
Ilyen képet a lányokról nem lehetett készíteni |
Jól mutatott az eszmerendszeren |
Hétfőn már ismét korán keltünk, mert várt minket a füstölő. Budaörsre szoktuk vinni a kolbászokat, oda pedig úgy a legjobb menni, ha átlépünk Szlovákiába, majd Esztergomnál vissza. Valami hatalmas ellenőrzés lehetett a határokon, minket is megállítottak. A letekert ablakon aztán a rendőr vagy mi egyből megérezte az autóból kicsapó illatot és már nézett is hátra: mi ez a sok kolbász? Van róla papír? Na persze, zsírpapír! De érdekes módon az megnyugtatta őket, hogy vissza is hozzuk Magyarországra, tehát tranzitáru. Ezek után már csak az összes papírjainkat ellenőrizték, még Pörcét is, pedig erre még sohasem volt példa.
Mire a kolbászt leadva Pestre megérkeztünk, dél volt, hiába keltünk hatkor. Így lett az, hogy az egynapos disznóvágás majdnem négy napig tartott. Viszont legalább a haszna nem csak négy napig fog tartani.
A malacok már biztos nagyon egészségesek, még azok is, akik meg sem születtek... :D
VálaszTörlésA Jon Bon Jovi poló azért még mindig nagyot üt! :D
Ezekből a nyálasképű Bandszavit ábrázoló pólókból sajnos temérdek van, minden napra jut egy. Időnként ki szoktam őket dekorálni, vagy textilfilccel, vagy varrógéppel. Ha jobban megnézed, itt éppen a szeme alatt van egy varrás :)
TörlésVagyis Bandzsavi (Ákos hívta így, amikor még nokedli volt).
TörlésMost, hogy jobban megnéztem, télleg.
TörlésÉs egy papucsos férfi is feltűnt.
Tényleg jó idő lehetett! :D
Aki jobbára bent tartózkodott (pl. én is) papucsban volt, aki kint is meg bent is (pl. abált), cipőben. Én nagyon utáltam volna egész nap cipőben lenni, ha nincs rá nyomós ok.
TörlésA malackák a sertéstelepen csak leszurva vannak, vagy perzselve és felbontva is (úgymond félsertés formájában)?
VálaszTörlés(Megkérdezhetem, hogy arrafelé mennyi az élősúly ára?)
Mi úgy jártunk a hentessel, hogy már be volt minden hétvégére táblázva. Csak hétköznap volt időpontja. Megbeszéltük, hogy hat órara jön reggel. Fél hétkor felhivtam, hogy elfeledkezett-e rólunk. Kiderült, hogy éjszakás volt és csak hétre jön. Igy "csak" délután kettőre lett kész a két hizóval. A zsir-sütés maradt csak ránk.
Perzselve és igény szerint feldarabolva. Az élősúly most 1,65 euro volt, tavaly óta fölment 5 centtel az ára. És olyan 10 euro körüli összeg szokott lenni a perzselés-darabolás.
TörlésLehetne úgy is, hogy feldolgozzák teljesen, de akkor nem a mi receptünk szerint készülne.
Az jó ár!
VálaszTörlésEbben az esetben a "jó" mit jelent? Jó alacsony, vagy jó magas? :))
TörlésOlcsó értelemben. Szülőfalumban most 480-500 Ft, itt pesten meg 550 Ft-ról hallottam.
TörlésCsinos ez az étek a képen. :) Nincs is jobb, mint a friss pecsenye a disznóvágásokon! (De azért én mostanában inkább halakat kívánok, fura.)
VálaszTörlésAz se lenne rossz: halvágást, illetve haltort rendezni :) Persze akkor is már pikkely- és bélmentesen kerülne be a házba a hal. És csinálnánk halkolbászt (létezik ilyen?), halhurkát, na és főne a halászlé, készülne a rácponty, nyam!
TörlésNézz be hozzám Minyon!
VálaszTörlés